SKRUVAR, MUTTRAR & BRICKOR

Skruvar och muttrar, och gängor på olika delar, finns i näst intill oändligt många varianter.
Men det finns en standard som i första hand berör skruv och mutter, en standard som består av ett urval av gängdiametrar, till vilka fastställda gängstigningar och nyckelvidder är kopplade. En skruv eller mutter i din omgivning, som inte behöver ha några speciella egenskaper, håller sig oftast till den standarden. Bland de skruvar och muttrar som vi tillhandahåller, är följande sådana standarddimensioner: M3x0,5, M4x0,7, M5x0,8, M6x1, M8x1,25, M10x1,5 samt M12x1,75. Standard är också högergänga (medurs åtdragning).

På gamla mopeder och motorcyklar finns en hel del gängade delar som inte håller sig till standarden. I vår beskrivningen av dessa delar, är detta tydliggjort med text som "fin stigning", "V" (=vänstergänga) och "liten nyckelvidd". I vissa fall har även "H" för högergänga satts ut.

På motorcyklar från 1930-, 40- och 50-talen förekommer det många delar med tumgängor.
Vårt sortiment innehåller nästan inget med tumgänga. Men för de delar som har tumgänga, anges gängan med till exempel: 3/8"-24 = tre åttondelar av en tum (diameter), 24 gängor per tum (stigning). En tum är 25,4mm.